Miten päättää, sopiiko siamilaiskissa juuri minulle?

Miten voin päättää, sopiiko siamilaiskissa minulle?

Siamilaiskissa on yksi vanhimmista nykypäivän kissaroduista. Sen historia ulottuu ainakin 1300-luvulle, jolloin siamilaisia kissoja pidettiin Thaimaassa pyhinä. Länsimaihin ensimmäiset siamilaiset tuotiin 1800-luvun loppupuolella. Ajan mittaan siamilaiskissat ovat saavuttaneet suurta suosiota niiden eleganssin, ainutlaatuisen ulkonäön ja syvänsinisten silmien vuoksi. Siamilaiset ovat erittäin älykkäitä, vilkkaita ja leikkisiä, sekä tyypillisesti varsin äänekkäitä. Usein ne kiintyvät omaan ihmiseensä voimakkaasti, ja vaativatkin omistajaltaan paljon aikaa ja huomiota. Siamilaista kissaa harkitsevan kannattaa hetkeksi malttaa pysähtyä pohtimaan, sopiiko tämä rotu varmasti omaan kotiin ja elämäntilanteeseen.

Vaikka siamilaiskissasta tuleekin loistava eläinystävä useimmille omistajilleen, se ei silti ole sopiva lemmikki ihan kaikille. Siamilaiskissa ei useinkaan ole oikea valinta sellaisille kissanomistajille, jotka eivät voi antaa kissalleen runsaasti aikaa ja huomiota päivittäin.

Tässä artikkelissa kerrotaan mielenkiintoista tietoa siamilaiskissoista ja niiden ominaisuuksista. Artikkelin avulla voit pyrkiä selvittämään, onko siamilaiskissa hyvä rotuvalinta sinun kohdallasi.

Harkitessasi siamilaiskissan hankkimista

Harkitessasi siamilaiskissan hankkimista sinun kannattaa ottaa huomioon muutamia asioita. Seuraavaksi esiteltävät tiedot auttavat sinua päättämään, sopiiko siamilaiskissa juuri sinulle lemmikiksi.

Lisätietoa siamilaisten positiivisista ominaisuuksista

Saatat jo tietää paljon siamilaiskissan ulkonäöstä. Siamilaiset ovat tyylikkäitä, ja niillä on kauniit safiirinsiniset silmät. Siamilaiskissojen turkin värityksessä ja kuvioinnissa on useita erilaisia vaihtoehtoja, eikä niiden lyhyen silkkisen turkin hoito vaadi paljoa vaivaa. Mutta fyysisen ulkonäön lisäksi on luonnollisesti paljon muutakin, mitä sinun on tiedettävä siamilaiskissoista.

Siamilaiset ovat yleensä syvästi omistajaansa kiintyviä kissoja. Siamilaiskissa viettää mielellään aikaa kanssasi ja nauttii seurastasi, kun katsot suosikkiohjelmaasi televisiosta, ja mennessäsi illalla sänkyyn nukkumaan siamilaiskissasi mitä todennäköisimmin kiipeää mukaasi yökaveriksi. Siamilaiskissat ovat hyviä lasten kanssa, mutta sinun on aikuisena toki varmistettava, että valvot aina pieniä lapsia, kun he leikkivät lemmikkisi kanssa.

Huomioitavaa, kun sinulla on jo toinen lemmikki kotona

Onko sinulla jo toinen kissa kotona? Tai koira?

Ei hätää.

Siamilaiskissat tulevat usein hyvin toimeen muiden lemmikkien, myös kissojen ja koirien, kanssa. Itse asiassa siamilaiskissat ovat yleensä hyviä myös vieraiden ihmisten kanssa, ne tarvitsevat vain huomiota ja seuraa. Usein on järkevää hankkia perheeseen kaksi siamilaispentua samanaikaisesti, jotta ne saavat seuraa toisistaan. Jos sinulla on jo lemmikkejä kotona, uusi siamilaiskissanpentusi mitä todennäköisimmin tulee kyllä hyvin toimeen talon vanhojen asukkien kanssa. Varsinkin, jos toinen lemmikki on luonteeltaan samanlainen kuin siamilaiskissasi.

Lisäksi jos olet aina halunnut koiran, mutta jostain syystä et ole sellaista voinut hankkia, harkitse siamilaiskissan ostamista. Siamilaisilla on useita samantyyppisiä ominaisuuksia kuin koirilla. Huolellisella koulutuksella voit jopa opettaa ne noutamaan tai tekemään muita temppuja.

Terveysongelmat

Monet sairaudet ja terveysongelmat ovat taustaltaan vähintäänkin osittain geenien määrittelemiä, minkä vuoksi rotujalostuksen myötä myös siamilaisilla on suurentunut riski joihinkin sairauksiin. Seuraavaksi lista joistakin yleisimmistä terveysongelmista, joille siamilaiskissasi voi olla alttiina:

Hammassairaudet

Hammasongelmat ovat myös siamilaisilla aika yleisiä, varsinkin jos et harjaa lemmikkisi hampaita säännöllisesti. Hammassairaudet alkavat yleensä ruokajäämien kerrostumisella ja plakin muodostuksella. Plakki näyttää vaalealta pehmeältä tahnalta, jonka saa vielä kotikonstein poistettua pesemällä kissan hampaat päivittäin. Ilman mekaanista puhdistusta plakki vähitellen kovettuu (mineralisoituu) ja alkaa muodostaa hammaskiveä, mikä voi ajan mittaan johtaa vakaviin hammastulehduksiin. Hoitamaton hammastulehdus voi johtaa hampaan irtoamiseen, sekä heikentää kissan yleiskuntoa ja vahingoittaa jopa sisäelimiä.

Bakteeri- ja virusinfektiot

Kuten kaikki kissat, myös siamilaiset voivat sairastua erilaisiin virus- ja bakteeri-infektioihin. Sairastumisen riski riippuu altistustilanteen voimakkuuden lisäksi myös kissan iästä ja muista vastustuskykyyn liittyvistä tekijöistä. Useita vakavista infektioista voidaan onneksi ennaltaehkäistä rokotuksilla, ja siamilaiskissaa hankkiessasi sinun täytyykin varautua rokotuttamaan kissasi eläinlääkärisi suosituksen mukaisesti.

Megaesofagus, sekä muut siamilaisrodulle tyypilliset sairaudet

Siamilaisilla kissoilla esiintyy muita kissarotuja useammin ruuansulatuskanavan sairautta nimeltä megaesofagus. Esofagus eli ruokatorvi on putki, jonka seinämien rytmiset supistusliikkeet kuljettavat kissan nielemän ruuan mahalaukkuun. Jos ruokatorven seinämät eivät kuitenkaan supistu tarkoituksenmukaisesti, voi ruokatorvi venyä niin että ruoka lopulta vain jää ruokatorveen eikä kulkeudu mahalaukkuun. Jos siamilaisesi usein oksentaa syömisen jälkeen, varaa aika eläinlääkärille oksentelun syyn selvittämiseksi.

Siamilaiskissat ovat geneettisten tekijöiden vuoksi tyypillisesti alttiita kärsimään muutamista muistakin terveysongelmista, joista esimerkkeinä tässä mainittakoon eroahdistus, PRA (progressive retinal atrophy) eli verkkokalvon surkastuminen, kissan astma sekä tietyt syöpätyypit. Näistä kattavamman listan löydät esimerkiksi Harlingenin eläinlääkäriklinikan nettisivulta, johon kannattaa tutustua ennen oman siamilaiskissan hankintaa.

Siamilaiset kissat eroavat muista roduista

Kissat ovat yleisesti ottaen aika rauhallisia lemmikkejä, jotka viettävät suuren osan vuorokaudesta nukkumalla. Jos etsit leppoisaa kissaa, joka ei vaadi juurikaan huomiotasi, siamilainen kissa ei ole sinua varten. Siamilaiskissat ovat aktiivisia, ja siamilaisen omistaminen muistuttaa hiukan jopa koiran omistamista. Siamilaiset vaativat paljon aktivointia, leikittämistä ja liikuntaa. Esimerkiksi ulkoilu valjaissa on hyvä tapa järjestää kissalle virikettä. Jos siamilainen kissasi ei saa tarpeeksi aikaasi ja huomiotasi, se on altis kehittämään häiriökäyttäytymistä liiallisen energiansa tai levottomuutensa purkamiseksi.

Siamilaiskissat ovat uteliaita, voimakastahtoisia ja älykkäitä. Kun siamilaiskissa päättää tehdä jotakin, sitä on vaikea estää. Lisäksi uteliaan luonteensa ansiosta voit odottaa uuden siamilaisesi sotkeutuvan kotisi johtoihin ja kiipeilevän hyllyille, jos et ole etukäteen varautunut asiaan. Muista siis varmistaa kodin turvallisuus ennen siamilaiskissan hankintaa. Kiinnitä ja suojaa kaikki irtonaiset johdot pureskelulta. Varmista hyllyjen tukevuus ja siirrä hyllyn reunalta mahdollisesti putoilevat esineet turvaan. Aseta suojus takan eteen estämään luvattomat vierailut hiiltyneiden polttopuiden seassa. Tee kotona oikeastaan kaikki samat turvallisuutta edistävät varotoimet, kuin mitä tekisit siinä vaiheessa kun vauva alkaa ensi kertaa ryömiä.

Siamilainen on äänekäs kissarotu

Siamilaiset ovat äänekkäitä, ja ne tunnetaankin kovasta, usein jopa röyhkeän vaativasta äänestään. Juoksuaikaan siamilaisen naaraskissan mouruamisen kuvaillaan muistuttavan koliikkivauvan itkua. Siamilaisia kutsutaan englannin kielessä myös lempinimellä ”meezers”, liittyen juurikin niiden poikkeukselliseen kovaäänisyyteen. Äänekkyys yhdistettynä itsepäiseen luonteeseen voi helposti käydä hermoille, mikä on hyvä tiedostaa ennen siamilaiskissan ostamista. Varsinkin vanhemmissa kerrostaloissa siamilaisen ääni kantautuu helposti naapuriasuntoihin. Toki siamilaisenkin äänenkäyttöön vaikuttaa se, kuinka tyytyväiseksi ja huomioiduksi perheenjäseneksi kissa itsensä kokee.

Oikean siamilaiskissan löytäminen

Siamilaiskissojen keskimääräinen elinikä on hiukan pidempi kuin monilla muilla kissaroduilla, noin 15-20 vuotta. Parhaimmillaan voit saada siamilaisesta pitkäaikaisen lojaalin kissaystävän, joka seuraa uteliaana mukanasi kaikissa kodin askareissa ja tekemisissä. Mutta ennen kuin päätät hankkia itsellesi siamilaiskissan, sinun on hyvä olla tietoinen artikkelissa edellä läpikäydyistä yksityiskohdista, joissa siamilaiskissa eroaa muista kissaroduista.

Siamilaiskissa on aktiivinen ja seurallinen kissarotu, joka kaipaa paljon huomiota. Yleensä ne tulevat lasten kanssa hyvin toimeen ja nauttivat lasten antamasta huomiosta, kunhan lapset muistavat kohdella niitä kunnioittavasti. Kuitenkin jos siamilaiskissa jätetään yksin kotiin pitkiksi ajoiksi, se on altis muuttumaan levottomaksi ja ahdistuneeksi. Siamilaisilla on joitakin rotutyypillisiä terveysongelmia, joista kannattaa tiedustella esimerkiksi kasvattajalta kun olet hankkimassa siamilaiskissanpentua.

Siamilaiskissa on loistava lemmikki useimpiin perheisiin. Ja aivan syystä jotkut kissaihmiset ovatkin ihan hurahtaneet tähän hurmaavaan, seuralliseen, aktiiviseen kissarotuun. Kuitenkaan sellaisiin perheisiin, joissa kissalle ei ole antaa runsaasti aikaa ja huomiota päivittäin, ei siamilaista voi suositella. Kunhan pidät edellä läpikäydyt asiat mielessäsi, osaat varmasti päättää sopiiko siamilaiskissa sinun elämäntilanteeseesi.