Miten estää siamilaiskissaasi raapimasta huonekaluja?

Miten estää siamilaiskissaa raapimasta huonekaluja

Jos uusi sohvasi alkaa näyttää repaleiselta pian sen jälkeen, kun olet hankkinut siamilaisen kissan, karvaisella ystävälläsi saattaa olla jotakin tekemistä asian kanssa! Huonekalujen raapiminen on keino, millä siamilaiskissat saavat liikuntaa, venyttelevät ja teroittavat kynsiään.

On kuitenkin useita tapoja, millä voit kouluttaa siamilaiskissasi pysymään erossa huonekaluista. Lue lisää:

Miksi siamilaiskissat raapivat huonekaluja?

Siamilaiskissasi voi raapimisellaan aiheuttaa huomattavaakin vahinkoa huonekaluille, matoille ja verhoille. Seuraavassa on joitakin tärkeimpiä syitä siihen, miksi siamilaiskissasi mielellään raapii huonekaluja:

Kynsien teroittaminen

Kissoilla on luontainen vaisto teroittaa kyntensä, ja päästä siten eroon vanhoista kynnenpalasista. Raapiessa päällimmäiset, jo huonoksi menneet kerrokset kynnestä irtoavat lastuina, jolloin alta paljastuu uutta terävää kynttä. Tutkimusten mukaan kissat käyttävät noin puolet elämästään itsensä hoitamiseen, mikä tekee raapimisestakin tärkeän osan kissojen elämäntapaa.

Leikkiminen

Raapiminen on kissoille hauskaa puuhaa, sekä tapa saada kaivattua liikuntaa. Nuorilla kissanpennuilla on taipumus innostua uusista asioista, eivätkä ne lopeta ennen kuin ovat aivan uupuneita. Raapiminen auttaa siamilaiskissojen aivojenkehitystä sekä hioo niiden metsästysvaistoa.

Kiima-aika

Jos aikuinen kissasi raapii paljon, se voi olla merkki siitä, että kissa on kiimassa. Kuten useimmat elävät olennot, myös kissat kaipaavat kumppania. Kiimassa ollessaan kissasi saattaa yrittää raapia ja kiivetä verhoja pitkin päästäkseen ulos.

Reviirin merkitseminen

Kissat ovat reviirieläimiä. Raapiminen auttaa niitä merkitsemään reviirin omakseen. Kissojen tassunpohjissa on hajurauhasia, jotka erittävät feromoneja. Kun siamilaiskissasi siis kynsii jotain, se jättää huonekaluihin kynnenjälkien lisäksi myös hajujälkiä alueensa merkitsemiseksi.

Venyttely ja liikunta

Fyysinen aktiivisuus on tärkeää, jotta kissa pysyy kunnossa. Olet varmasti havainnut kissasi venyttelevän useasti päivän aikana. Raapiminen venyttää niiden nivelsiteitä ja auttaa niitä tuntemaan olonsa hyväksi.

Miten estää siamilaiskissaa raapimasta huonekaluja?

Raapiminen on osa kissan normaalia käyttäytymistä ja tärkeää sen hyvinvoinnin kannalta. Koska kissat ovat eläimiä, niillä ei luonnollisesti ole käsitystä oikeasta tai väärästä. Ne ajattelevat vain tarpeidensa tyydyttämistä.

On parasta tarjota kissaystävällesi jotakin vaihtoehtoista raavittavaa, jotta se ei enää raapisi kalliita huonekalujasi. Tässä on muutamia vinkkejä, mitkä kannattaa pitää mielessä:

Osta kunnollinen raapimispuu

Laadukas, riittävän tukeva raapimispuu on tärkein tapa suojella huonekalujasi. Voit joko ostaa sellaisen lemmikkieläinkaupasta tai tehdä oman kissapuun kotona.

Varmista, että ostat riittävän korkean raapimispuun, vaikka lemmikkisi olisi vasta kissanpentu. Kissanpentu kasvaa nopeasti, minkä vuoksi tarvitset sellaisen raapimispuun, jota vasten aikuinen kissa voi kunnolla kurottaa ylös ja venytellä.

On tärkeää, että raapimispuu on tarpeeksi tukeva, jotta 10-15-kiloinen kissa voi venytellä sitä vasten ilman kaatumisvaaraa. Ei ole myöskään yhtään huono idea ostaa useampi erilainen raapimispuu, ja sijoittaa ne eri puolille taloa.

Valitse oikea materiaali

Raapimispuita on saatavilla hyvin monenlaisina malleina, ja materiaalivaihtoehtojakin on lukuisia. Varmista, että ostamasi tolppa on päällystetty karkeakudotulla kankaalla, jossa raapimisen aiheuttamat vauriot myös näkyvät. Hyvä materiaalivaihtoehto on esimerkiksi sisal-köysi.

Siamilaiset kissat ovat luonnostaan kiinnostuneita kuvioiduista pinnoista, mitkä tekevät raapimisvauriot näkyviksi. Se, että niiden raapimisjäljet näkyvät, vahvistaa kissojen reviirinmerkintätottumuksia. Karkeat materiaalit antavat kissoille hyvän otteen, koska niissä on oikea rakenne ja riittävä kestävyys.

Sijoita tolpat strategisesti

Pidä raapimispuut sellaisissa paikoissa ympäri taloa, missä karvainen ystäväsi viihtyy mieluiten, kuten esimerkiksi ikkunoiden lähellä tai olohuoneessa. Kissoilla on myös taipumus alkaa raapia pian herättyään päiväunilta, joten on hyvä pitää raapimispylväs lähellä niiden nukkumispaikkoja.

Koska siamilaiskissat raapivat merkatakseen reviiriään, sijoita raapimispuu riittävän keskeiselle paikalle. Jos kissasi on jo tottunut kynsimään sohvaasi, sijoita kissapuu raapimiskohdan eteen, jotta saisit kissan vaihtamaan raapimiskohdetta mahdollisimman sujuvasti.

Tutustuta kissasi uuteen raapimispuuhunsa

Voi olla mahdollista, ettei siamilaiskissasi aluksi ollenkaan välitä hankkimastasi raapimispuusta. Paras tapa tutustuttaa kissasi uuteen raapimispuuhun on leikkiä sen kanssa puun ympärillä. Voit käyttää laservaloa tai onkivapalelua, jotta se ylipäätään huomaisi raapimispuun ja alkaisi myös käyttää sitä.

Toinen hyvä keino on säännöllisesti hieroa kissanminttua raapimispuuhun, jotta kissa kiinnostuu tutkimaan sitä. Älä kuitenkaan väkisin kanna kissaasi raapimispylväälle ja hiero sen tassuja puuhun. Tämä voi johtaa stressireaktioon ja aiheuttaa puun välttelyn.

Tee huonekalut epämiellyttäviksi

Jotta kissasi ei raapisi huonekaluja, on tärkeää vähentää niiden houkuttelevuutta. Voit kietoa lakanan sohvan naarmuuntuneen kohdan ympärille, jolloin kissan on mahdotonta päästä lakanan alle raapimaan.

Pienemmille alueille voit halutessasi kiinnittää kaksipuolisen teipin. Siamilaiskissasi ei todennäköisesti pidä tassujen tarrautumisesta teippiin, mikä tehokkaasti estää sitä raapimasta kiellettyjä kohteita. Myöskin kontaktimuovilla voi päällystää alueita, jolloin kissan kynnet vain liukuvat muovin pinnalla eikä se saa otetta. Tyylikkäämpi pitempiaikainen päällyste on tekstiilin päälle asennettava puu/bambulaatta. Kunhan kissasi on tottunut raapimispuuhun, voit hankkiutua eroon huonekalujen päällysteistä.

Kouluta kissasi

Positiivinen vahvistaminen on tehokas tapa kouluttaa kissasi käyttämään raapimispuita. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että jos haluat lemmikkisi toistavan tiettyä käyttäytymistä, palkitse se aina toivotusta käytöksestä.

Kun näet siamilaiskissasi käyttävän raapimispylvästä, anna sille muutama namupala, jotta se tietää tekevänsä oikein. Muista palkita välittömästi, jotta kissasi osaa yhdistää toiminnan ja palkinnon oikein.

Voit myös käyttää sauvalelua saadaksesi kissasi käyttämään raapimispuuta. Aloita leikkimällä lelulla lyhyen matkan päässä tolpasta. Kun kissasi innostuu leikistä, heilauta sauvaa niin, että sen pää roikkuu tolpan yläpuolella. Vähitellen kissasi tottuu raapimispuuhun ja todennäköisesti myös huomaa karkean raapimismateriaalin mukavaksi.

Älä tee näitä virheitä:

Muutama asia kannattaa jättää tekemättä, jotta hyvä yrityksesi estää huonekalujen raapiminen ei menisi hukkaan:

Älä kanna kissaa raapimispylväälle

Älä tee sitä virhettä, että toistuvasti kantaisit kissasi raapimispylväälle ja fyysisesti pakottaisit sen käyttämään tassujaan raapimiseen. Tämä voi pelästyttää karvaisen ystäväsi, minkä myötä se saattaa jättää raapimispuun kokonaan pois käytöstä ja alkaa jopa vältellä sinua.

Älä heitä vanhaa raapimispuuta pois

Älä heitä pois kissasi suosikkiraapimispuuta, vaikka se alkaisikin jo näyttää parhaat päivänsä eläneeltä. Itse asiassa kissat pitävät repaleisista ja kuluneista esineistä, koska niiden on helpompi kaivaa kyntensä pehmenneeseen pintaan. Käytetyt raapimispuut ovat myös houkuttelevampia, koska ne näyttävät ja tuoksuvat kissan mielestä tutuilta.

Lyhennä kissasi kynnet säännöllisesti, mutta älä missään nimessä poista niitä kokonaan!

American Society for Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) vastustaa tiukasti kissojen kynsien poistamista. Sitä ei saa käyttää vaihtoehtona, vaikka lemmikkisi olisi kuinka mahdoton huonekalujen raapija.

Kissoilla on luontainen taipumus venyttää ja teroittaa kynsiään. Kynsien poistaminen on kuin amputaatio. Kynsien poistaminen ei ole pelkästään kivuliasta kissallesi, vaan se voi aiheuttaa elinikäisiä ongelmia kissasi liikkumiseen ja tasapainon säilyttämiseen.

Jos et pysty kouluttamaan kissaasi, vaihtoehtona voi olla ostaa kissasukkia tai pehmeitä kynsisuojuksia. Nämä keinot rajoittavat raapimisesta aiheutuvaa vahinkoa.

Loppuhuomioita

Siamilaiset kissat pitävät raapimisesta, aivan kuten muutkin kissarodut. Ne ovat leikkisiä olentoja, jotka rakastavat liikuntaa. Hyvä uutinen on, että siamilaiset kissat ovat älykkäitä! Ne voidaan kyllä kouluttaa olemaan raapimatta huonekaluja, ja sen sijaan käyttämään raapimispuita.

Siamilaiset kissat ovat ihmisläheisiä lemmikkejä, joten ne on helppo kouluttaa oikein. Käytä kissanminttua raapimispylväisiin. Leiki karvaisen ystäväsi kanssa raapimispuun lähellä, kunnes ne huomaavat uuden raapimispaikan. Jos kissasi jatkaa huonekalujen kynsimistä, kiedo lakana tiukasti huonekalun ympärille. Pidä lakanaeste paikoillaan niin pitkään, että kissasi on löytänyt raapimispuusta uuden kohteen luontaiselle toiminnalleen.