Mitä pitää tietää siamilaiskissan käyttäytymisestä ja persoonallisuudesta?

Siamilaiset kissat ovat yksi maailman tunnistettavimmista kissaroduista. Ne ovat myös yksi niistä roduista, joilla on pisin historia ihmisten välisessä kanssakäymisessä. Mutta vaikka nämä kissat ovatkin tunnettuja, kaikki eivät selvästi ymmärrä siamilaiskissan omaleimaista persoonallisuutta.

Jotkut näistä persoonallisuuden piirteistä rikastuttavat kokemustasi siamilaiskissan omistamisesta. Muut siamilaiskissan käyttäytymisongelmat voivat tehdä näistä kissoista haastavan lemmikkivaihtoehdon. Tässä artikkelissa hahmotamme sinulle millainen on tyypillinen siamilaiskissan persoonallisuus ja käyttäytyminen. Lukemisen jälkeen olet valmis tietämään, onko siamilaiskissa oikea valinta sinulle.

Yleiset siamilaiskissan luonteenpiirteet

Ennen kuin jatkamme, on tärkeää huomauttaa, että jokaisella yksittäisellä kissalla on todennäköisesti ainutlaatuisia persoonallisuuspiirteitä. On kuitenkin olemassa joitakin piirteitä, jotka ovat poikkeuksellisen yleisiä suurimmalla osalla siamilaiskissoista. Erityisesti monet siamilaiskissat ovat:

Älykkäitä ja itsenäisiä
Äänekkäitä
Fyysisesti aktiivisia
Sosiaalisia
Hieman aggressiivisia

Seuraavissa osioissa perehdymme syvällisemmin kuhunkin näistä siamilaiskissan vakiokäyttäytymismalleista. Kun ymmärrät kutakin käyttäytymistä syvällisemmin, saat paremman käsityksen siitä, mitä näiden ainutlaatuisten kissojen omistaminen ja hoitaminen vaatii.

Älykkyys ja itsenäisyys
Siamilaiskissat ovat maailman älykkäimpiä kissoja. Voitkin kouluttaa ne tottelemaan muutamia erilaisia käskyjä. Sama älykkyys voi johtaa siihen, että jotkut siamilaiskissat kyllästyvät hyvin helposti.

Vaikka siamilaiskissan kouluttaminen onkin mahdollista, tehtävä voi osoittautua vaikeaksi. Siamilaisilla kissoilla on vaikuttava aivokapasiteetti, mutta ne ovat valikoivia siinä, miten ne käyttävät sitä. Usein siamilaiskissa noudattaa mieluummin omaa agendaansa kuin omistajansa tiukkaa koulutusohjelmaa.

Siamilaiskissat ovat erittäin äänekkäitä.
Yksi siamilaiskissojen huomattavimmista ominaisuuksista on, että ne ovat erittäin äänekkäitä eläimiä. Tämä äänekkyys liittyy niiden älykkyyteen. Koska nämä kissat ovat niin älykkäitä, ne tarvitsevat enemmän henkistä stimulaatiota kuin muut lemmikit.

Kun siamilaiskissa ei saa tarvitsemaansa huomiota, se ei epäröi kertoa siitä. Ne ovat valmiita päästämään omaleimaisen ”määkimisensä”, kunnes tyydytät niiden tarpeet. Toisinaan tuo määkiminen voi jatkua tuntikausia.

Vielä pahempaa on se, että monet ihmiset eivät pidä siamilaiskissan määkimisen äänestä. Osittain ongelmana on se, että määkiminen on hyvin korkeaa ja vinkuvaa. Tämä ääni tavoittaa meidät jokseenkin alkukantaisella tasolla.

Jotkut vertaavat ääntä itkevään vauvaan, mikä voi olla joillekin omistajille hyvin ahdistavaa. Jos ääni ei haittaa sinua, seuraava tehtäväsi on selvittää, mikä rauhoittaa siamilaiskissasi temperamenttia. Se on hyvä tapa saada ne lopettamaan äänekkäät mielenilmaisunsa.

Korkea aktiivisuustaso

Siamilaiskissa leikkimässä.

Muista leikkiä siamilaiskissasi kanssa, jotta se ei jää yksinäiseksi.
Olemme jo todenneet, että siamilaisilla kissoilla on aktiivinen mieli. Nyt on aika huomauttaa, että niillä on myös erittäin aktiivinen keho. Siamilaiset kissat rakastavat leikkiä. Jos siis päätät hankkia sellaisen, sinun on varmistettava, että niillä on tilaa ja leluja.

Siamilaiskissan omistajien onneksi monet lelutyypit ovat erinomaisia heidän lemmikeilleen. Lelut voivat pitää kissasi kiireisenä tuntikausia, vaikka et olisikaan kotona. Seuraavassa on muutamia suosituimpia leluja, joita kissat arvostavat:

Raapimispylväät
Kissanminttulelut
Pingispallot
Pahvilaatikot
Täytetyt eläimet

Ilman leikkimismahdollisuutta siamilaiskissasta voi tulla levoton, mikä voi vaikuttaa sen yleiseen mielialaan. Jos siamilaiskissasi vaikuttaa alakuloiselta, syynä voi olla liikunnan puute. Kun korjaat tätä ongelmaa, muista, että siamilaiskissat haluavat leikkiä omistajiensa kanssa ja että niillä on leikkejä, joita ne voivat leikkiä yksinään.

Sosiaaliset tarpeet
Siamilaiskissat ovat äärimmäisen sosiaalisia eläimiä siinä määrin, että sinun kannattaa hankkia suoraan pari, jos harkitset kissan hankkimista. Monet siamilaiskissat ovat niin vaativia seurustelun suhteen, että niiden omistajan huomio ei yksin riitä.

Parasta, mitä omistaja voi tehdä, on kiinnittää siamilaiskissalleen paljon huomiota silloin, kun se voi. Tietenkin tulee aikoja, jolloin et voi aina olla kotona lemmikkisi kanssa. Mutta kun olet poissa, siamilaiskissa tuntee silti tarvetta vuorovaikutukseen. Silloin toinen kissa tai toinen lemmikki voi olla hyvä vaihtoehto.

Tähän sosiaalisen vuorovaikutuksen tarpeeseen on yksi yllättävä poikkeus. Vaikka siamilaiskissat viettävät mielellään aikaa omistajiensa ja muiden lemmikkiensä kanssa, ne eivät pidä vieraista ihmisistä. Kun sinulla on vieras, siamilaiskissasi saattaa reagoida tuntemattoman henkilön läsnäoloon mustasukkaisesti.

Siamilaiskissan sosiaalisissa tarpeissa on sekä hyviä että huonoja puolia. Toisaalta rodun jatkuva huomion tarve tekee niistä erittäin vaativia ylläpitää. Toisaalta, jos pystyt antamaan sille sen tarvitsemaa huomiota, siamilaiskissasta voi tulla uskollinen perheenjäsen.

Siamilaiskissan aggressiivisuus

Siamilaiskissalla on ilkikuriset temput mielessä 😊

Nyt voit jo huomata, että siamilaisilla kissoilla on pitkä lista jatkuvia tarpeita. On myös selvää, että näitä tarpeita voi olla vaikea tyydyttää. Nämä kaksi seikkaa ovat syynä siihen, että siamilaiskissa voi olla aggressiivinen.

Kun siamilaiskissat tulevat levottomiksi, ne voivat mennä äärimmäisiin keinoihin ilmaistakseen tyytymättömyytensä. Tähän käytökseen voi kuulua aggressiivinen asento ja pureminen. Tämän taipumuksen vuoksi siamilaiskissat ovat saaneet maineen aggressiivisena rotuna.

Siamilaiskissojen aggressiivinen maine on jossain määrin perusteltu. Moniin muihin rotuihin verrattuna ne käyttäytyvät väkivaltaisemmin, kun ne tuntevat olonsa tyytymättömäksi. Nämä siamilaiskissan ominaisuudet ovat kuitenkin vältettävissä, kun siamilaiskissa asuu erittäin huomaavaisen omistajan kanssa.

Jos omistaja pystyy käyttämään riittävästi aikaa siamilaiskissansa kasvatukseen, hänellä on mahdollisuus pitää aggressiivinen käyttäytyminen mahdollisimman vähäisenä. Varsinkin kun siamilaiskissa on yli kaksivuotias, se alkaa rauhoittua. Siinä vaiheessa niistä voi tulla lempeän käytöksisiä, ja ne voivat tulla hyvin toimeen jopa pienten lasten kanssa.

Ovatko siamilaiskissat hellyttäviä?
Vaikka totesimme juuri, että siamilaiskissat ovat hieman aggressiivisempia kuin muut kissat, ne ovat myös erittäin kiintymyksellisiä. Kun siamilaiskissa kokee kiintymyksen puutetta, se muuttuu aggressiivisemmaksi.

Suurimman osan ajasta siamilaiskissat rakastavat viettää aikaa omistajansa kanssa. Siamilaiskissalle tämä aika voi sisältää silittelyä, sylissä pitämistä ja halailua. Nämä kissat nauttivat myös hoidosta ja voivat pitää harjausta hellänä kohteluna.

Muista, että siamilaiskissat ovat itsenäinen rotu. Se tarkoittaa, että sinun on annettava niille tilaa, kun ne näyttävät haluavan sitä. Koska näillä kissoilla on niin vahva tahto, ne aloittavat fyysisen kiintymyksen kanssasi, kun ne haluavat sitä. Joitakin merkkejä siitä, että kissa haluaa hellyyttäsi, ovat:

Päänsä työntäminen sinua kohti
Vatsansa paljastaminen
Hidas silmien räpyttely
Murina
Seuraa sinua

Nämä ja muut merkit ovat hyvä merkki siitä, että siamilaiskissasi etsii silittelyä. Muista tunnistaa nämä merkit ja anna lemmikillesi sen kaipaamaa hellyyttä.

Tulevatko siamilaiskissat toimeen koirien kanssa?

Koira ja siamilainen kissa sängyllä.

Siamilaiskissat tulevat usein hyvin toimeen koirien kanssa.
Koska siamilaiskissat ovat suhteellisen temperamenttinen rotu, monet ihmiset ihmettelevät, miten ne suhtautuvat koiriin. Hyvä uutinen on, että siamilaiskissat tulevat usein hyvin toimeen koirakavereiden kanssa. Monissa tilanteissa koiran läsnäolo voi parantaa siamilaiskissasi hyvinvointia.

Koirat tarjoavat jälleen yhden mahdollisuuden käyttää siamilaiskissan rajattomalta vaikuttavia energiavarastoja. Koira ja siamilaiskissa pitävät usein toisensa kiireisinä, kun olet poissa kotoa. On kuitenkin vielä muutama tärkeä seikka, jotka sinun on otettava huomioon, ennen kuin esittelet siamilaiskissan uudelle koiraystävälle.

Varmista, että valitsemasi koira siamilaiskissan seuraksi on hauska ja ei-aggressiivinen. Reviirikoira ei sovi hyvin yhteen siamilaiskissan persoonallisuuden kanssa. Varmista myös, että valitsemasi koira ei ole liian suuri. Näin se ei todennäköisesti vahingoita kissaasi vahingossa leikkiessään.

On myös tärkeää miettiä, miten aiot esitellä kaksi lemmikkiäsi toisilleen. Ihannetapauksessa tutustuttaminen olisi hyvä tehdä hitaasti, jotta molemmat eläimet ehtivät sopeutua uuteen kaveriinsa ja ympäristöönsä.

Johtopäätös
Siamilaiskissan ihastuttava ulkonäkö tekee sen omistamisesta houkuttelevan ajatuksen. Nämä kissat eivät kuitenkaan sovi kaikille omistajille. Siamilaisilla kissoilla on joitakin laajoja tarpeita, jotka liittyvät niiden henkiseen stimulaatioon ja sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Monet ihmiset eivät ole valmiita täyttämään näitä tarpeita. Mutta jos olet, voit nauttia kiintymyksellisestä siamilaiskissasta lemmikkinäsi pitkän aikaa.