Kuinka kauan siamilaiset kissat elävät?

Siamilaiskissat ovat yksi ihanimmista kissaroduista, joiden ihastuttavat tunnusomaiset kuviot tekevät niistä suosittuja kissojen ystävien keskuudessa. Jos suunnittelet siamilaiskissan hankkimista kotiin tai sinulla on jo sellainen kotona, saatat olla utelias tietämään, kuinka kauan siamilaiset kissat elävät.

Siamilaisilla kissoilla on yleensä paljon pidempi elinikä kuin useimmilla muilla kissaroduilla. Ne voivat elää jopa 15-20 vuotta ja täydellisen terveyden ja kunnon vallitessa jopa enemmän. Tämän vuoksi siamilaiskissat ovat täydellisiä lemmikkejä kumppaniksi, sillä saat viettää niiden kanssa neljänneksen elämästäsi.

Nämä ovat kuitenkin vain suuntaa antavia tietoja. Se ei toimi samalla tavalla kaikkien siamilaiskissojen kohdalla. Useat tekijät määräävät, kuinka lyhyen tai pitkän eliniän ne todellisuudessa saavat elää. Tässä artikkelissa kerron niistä ja annan myös vinkkejä siitä, miten voit varmistaa, että siamilaiskissasi elää pitkään ja terveenä.

Mikä on siamilaiskissojen keskimääräinen elinikä?

Terveessä sisäympäristössä siamilaiskissa voi elää jopa 15-20 vuotta ilman merkittäviä ongelmia. Ja jos ne ovat osittain esim. Maine-Coone eli sekarotuisia siamilaiskissoja, elinaika voi nousta jopa 25-30 vuoteen.

Ympäröivistä olosuhteista riippuen siamilaiskissojen keskimääräinen elinikä vaihtelee melkoisesti.

Ulkoiluympäristöissä siamilaiskissan eliniälle ei ole kiinteää aikarajaa, sillä luonnossa voi tapahtua kaikenlaista. Keskimäärin siamilaiskissan elinikä laskee noin kolmannekseen siitä ajasta, jonka se olisi normaalisti elänyt. Tästä huolimatta poikkeuksia on aina olemassa.

Siamilaiskissan elinajanodotteen tärkeimmät pitkäikäisyystekijät

Kissoilla on jo nyt korkeampi elinajanodote kuin muilla tavallisilla lemmikeillä, kuten koirilla, rotilla, hämähäkeillä jne. Siamilaiskissojen elinikään voivat kuitenkin vaikuttaa suuresti sellaiset tekijät kuin elintaso, terveysongelmat, asianmukainen ympäristö jne. Seuraavassa on muutamia pitkäikäisyystekijöitä, jotka vaikuttavat siamilaiskissan elinajanodotteeseen:

Asumisjärjestelyt
Jopa kehittyneissä maissa ympäri maailmaa sadattuhannet kissat päätyvät elämään kaduilla hyvän kodin puuttuessa. Pääsyy tähän kulkukissojen äkilliseen lisääntymiseen on se, ettei kissojen populaation hallintaa kastroimalla ja steriloimalla tunneta kunnolla.

Kissat voivat tulla tiineiksi ja saada jopa kahdeksan tai useamman kissanpennun pentueen muutaman kuukauden välein. Jos niitä ei rokoteta ja kastroida ajoissa, turvakodit eivät pysty ottamaan vastaan tai siirtämään valtavaa määrää kissanpentuja. Tämän seurauksena ne usein lopetetaan tai pakotetaan elämään kaduilla, mikä lyhentää niiden elinajanodotetta huomattavasti.

Siamilaiskissat ovat biologisesti paljon nöyrempiä ja lempeämpiä luonteeltaan. Toisin kuin useimmilla muilla katukissoilla, niillä ei ole kunnollisia taisteluvaistoja, joiden avulla ne voisivat pelästyttää saalistajat helposti. Siksi niiden on vaikea suojella itseään kaduilla, kun muut vieraslajit voivat metsästää niitä.

Mitä tulee elinoloihin, ulkona elävällä siamilaiskissalla on siis paljon huonommat mahdollisuudet selvitä hengissä tai elää muutamaa vuotta pidempään. Sitä vastoin huolehtivassa kodissa syntynyt ja kasvatettu täysimittainen sisäkissa elää mahdollisesti jopa 20 vuotta ja enemmänkin, koska sen ei tarvitse kamppailla ulkona elävien petojen tai karujen maastojen kanssa.

Tähänkin tekijään liittyy kuitenkin eräs poikkeus. Se, että kissa asuu sisätiloissa, ei aina tarkoita, että sen elinajanodote olisi automaattisesti korkea. Ulkona elävät siamilaiskissat kehittävät jatkuvan selviytymistaistelunsa vuoksi paljon kovemman nahan vastoinkäymisille – jotain, mitä sisäkissat eivät koskaan saa kokea. Tämän seurauksena niiden immuunijärjestelmä on kehittymätön, ja pienetkin haitat voivat olla niille kohtalokkaita.

Siamilainen kissa ulkona metsästämässä
Ulkona elävillä siamilaiskissoilla on parempi immuunijärjestelmä, mutta toisaalta niiden on pärjättävä ulkona elävien petoeläinten kanssa.

Ruokinta
Kissoille pitäisi keksiä oma sana sille, miten ne nakertavat kirjaimellisesti kaikkea. Kengistä huonekasveihin – kaikki on niille herkullista ruokaa, paitsi lautasellinen kissanruokaa, jota pidetään erityisesti niitä varten. Eikä siamilaiskissa poikkea tästä.

Tästä oudosta ruokailutottumuksesta syntyy toisinaan hauskoja tarinoita, mutta ne voivat myös vaikuttaa pitkällä aikavälillä siamilaiskissojesi pitkäikäisyyteen. Siamilaiskissat saattavat olla pieniä, mutta niillä on suuri ruokahalu, joka on tyydytettävä asianmukaisilla ravintolisillä.

Liiallinen ruokinta on vakava ongelma, joka voi johtaa lihavuuteen ja sitä seuraaviin terveysongelmiin, jotka lyhentävät arvokkaiden karvakavereidesi keskimääräistä elinikää.

Siksi siamilaiskissojen pitkäikäisyys voi laskea merkittävästi, jos ei noudateta asianmukaista ruokintaohjelmaa, joka sisältää kaikki niiden ravitsemukseen tarvittavat lisäravinteet. Vastaavasti, jos ruokit niitä ajoissa ja aktiivisesti, se vahvistaa niiden immuunijärjestelmää, pitää ne terveinä ja hyväkuntoisina, jolloin niiden elinikä pitenee.

Fyysinen aktiivisuus
Jep. Siamilaiskissat tarvitsevat liikuntaa aivan kuten ihmisetkin, joiden kanssa ne elävät. Niiden ei tarvitse juosta viittä kilometriä päivässä tai käydä kuntosalilla kuten me muut, mutta päivässä on varattava muutama tunti leikkiä varten, jolloin ne saavat kaivattua liikuntaa.

Jos siamilaiskissasi eivät saa kunnolla liikuntaa, se voi muuttua hetkessä liikalihavuudeksi. Myönnettäköön, että kaikki rakastavat kilttiä ja pullakkaa kissaa, mutta liikalihavuus on itse asiassa erittäin haitallista kissoille, koska se voi johtaa elinten vajaatoimintaan ja ennenaikaiseen kuolemaan.

Joten muistathan leikkiä kissasi kanssa, sillä voi olla todella myönteinen vaikutus niiden elinikään pitkällä aikavälillä. Toisaalta, jos annat niiden vain nukkua ja syödä koko päivän, ne alkavat lihoa ja jopa kuolla munuaisten vajaatoimintaan jo ennen kuin ne saavuttavat puolet odotetusta iästään.

Mielenterveys
Kuten kaikki muutkin, myös kissat tuntevat onnea ja surua. Itse asiassa siamilaiskissoilla tiedetään olevan enemmän empatiaa kuin useimmilla muilla kissaroduilla. Useissa tutkimuksissa on raportoitu tapauksista, joissa kissat ovat kokeneet syvää masennusta trauman tai henkilökohtaisen menetyksen vuoksi.

Siamilaiskissojesi mielenterveyden tila vaikuttaa suoraan niiden elinikään. Masentunut kissa menettää hitaasti kaiken kiinnostuksensa kunnolliseen syömiseen tai itsensä hoitamiseen, mikä on merkittävä merkki sen masennusjaksosta. Ja jos et pian tee jotain, saadaksesi sen pois tuosta negatiivisesta mielentilasta, siamilaiskissasi voi menehtyä yllättäen.

Toisin käy niille, jotka saavat kokea todellista onnea ja iloa omistajansa kanssa. Jos leikit siamilaiskissojesi kanssa säännöllisesti ja annat niille riittävästi huomiota, jotta niiden mieliala kohoaa, ne elävät pitkän, onnellisen ja terveen elämän.

Biologia
Riippuen siitä, mitä puhdasrotuisia ja sekarotuisia toimintoja siamilaiskissan DNA:ssa tapahtuu, biologinen konfiguraatio muuttuu, ja se voi vaikuttaa merkittävästi pitkäikäisyystekijöihin. Jotta näitä muutoksia voidaan analysoida asianmukaisesti, on tiedettävä tarkalleen, kuinka puhdasrotuisia kissat ovat, ja jos kyseessä on sekarotuinen siamilaiskissa, mitä rotuja niiden vanhemmat ovat.

Ajattele asiaa matemaattisena perusongelmana. Puhdasrotuiset siamilaispennut elävät odotetut 15-20 vuotta, koska myös niiden molemmat vanhemmat olivat siamilaisia. Manx-kissojen keskimääräinen elinikä on taas 8 vuotta. Jos siis siamilainen ja manx-kissa risteytetään, sekarotuisen kissanpennun elinikä on puolet puhdasrotuisen siamilaisen kissan elinajasta.

Vastaavasti, jos siamilaiskissa ja Maine-Coon -kissa lisääntyvät, sekarotuisen kissanpennun elinikä nousee, sillä Maine-Coon-kissat elävät jopa 30-35 vuotta. Siamilaiskissan biologisella kokoonpanolla on siis suuri merkitys sen pitkäikäisyyden ja eliniän määrittämisessä.

Mitä voit tehdä parantaaksesi siamilaiskissojesi elinikää?

Kissojen ystäville kissat eivät ole vain lemmikkejä vaan kuin vauvoja. Jos sinäkin olet sellainen, on luonnollista, että haluat niiden elävän pidempään ja terveempinä. Tässä on muutamia niksejä, joita voit noudattaa siamilaiskissojesi eliniän parantamiseksi:

Tarjoa hyvälaatuista ruokaa
Tämä on itsestäänselvyys. Mitä laadukkaampaa ruokaa tarjoat kissallesi, sitä terveempi se on ja sitä pidempään se elää. Markkinoilla on paljon huonolaatuista kissanruokaa. Tutki asiaa hyvin, keskustele eläinlääkärisi kanssa ja osta mahdollisimman laadukasta ruokaa.

Voit myös kokeilla valmistaa kissanruokaa kotona tuoreista raaka-aineista, mikä on epäilemättä kaikista terveellisin vaihtoehto. Tässä on YouTube-video, jossa näytetään, miten voit valmistaa ravitsevaa kissanruokaa kotona.

https://www.youtube.com/watch?v=_ZTkxZrsHz4

Leiki kissasi kanssa
En voi tarpeeksi korostaa, kuinka tärkeää kissasi kanssa leikkiminen on. Kissat ovat sosiaalisia eläimiä ja vaativat omistajiltaan huomiota ja rakkautta. Ja mikä olisikaan parempi tapa osoittaa rakkautta kuin leikkiminen niiden kanssa. Tämä pätee itse asiassa tuplasti siamilaiskissoihin.

Henkisten parannusten lisäksi sillä on myös fyysisiä hyötyjä. Leikkimällä kissasi kanssa se saa liikuntaa ja pysyy kunnossa. Kuten edellä on todettu, henkinen ja fyysinen kunto on kissoille tärkeää pitkän elämän kannalta.

Pidä ne sisätiloissa
Kissat eivät ole koiria ja niiden on parempi pysyä sisällä. Kotisi on tarpeeksi suuri, jotta kissasi voi tutkia ja liikkua vapaasti. Toisin kuin koirien, niiden ei siis tarvitse mennä ulos.

Sisätiloissa pitäminen suojaa niitä ulkoa tulevilta vaaroilta, kuten autoilta, koirilta, myrkyllisiltä kasveilta ja muilta luonnonvaraisilta kissoilta. Ymmärrät varmasti, miten se voi pitää ne elossa pidempään.

Pidä niitä silmällä
Siamilaiskissat ovat luonteeltaan erittäin uteliaita, ja ne joutuvat usein outoihin tilanteisiin uteliaisuutensa vuoksi. Pidä siis niitä silmällä, etteivät ne vahingoita itseään vahingossa.

Tähän kuuluu myös talosi kissaturvallisuus, jotta siamilaiskissat eivät pääse pakenemaan tai eksymään ja joutumaan petojen saaliiksi. Tee myös kunnollinen tutkimus ennen huonekasvien tuomista, sillä monet niistä ovat haitallisia ja myrkyllisiä kissoille.

Käy säännöllisesti eläinlääkärissä
Säännölliset eläinlääkärikäynnit ovat paras vaihtoehto parantaa siamilaiskissojesi yleistä pitkäikäisyyttä ja seurata niiden fyysistä ja henkistä terveyttä. Rokottamalla ja tekemällä säännöllisiä tarkastuksia, eläinlääkäri voi pitää siamilaiskissasi aina kunnossa ja terveenä.

Jos kissallesi sattuu äkillisiä vammoja tai jos se alkaa osoittaa masennuksen merkkejä, kuten karvaturkkia, ruokahaluttomuutta jne., ota heti yhteyttä eläinlääkäriin. Ammattitaitoisen eläinlääkärin asianmukaiset ohjeet ja tuki voivat olla ratkaisevia tällaisina aikoina.

Yhteenveto

Kuinka kauan siamilaiskissat elävät? Ilmeisesti melkein jopa kaksi vuosikymmentä. Siamilaiskissojen yleinen elinajanodote riippuu monista tekijöistä, kuten ruokavaliosta, DNA:sta ja sairauksista. Oikeanlaisella hoidolla ja kaikella sydämesi rakkaudella voit antaa siamilaiskissoillesi parhaan mahdollisen elämän riippumatta siitä, kuinka kauan ne elävät.

Kiitos lukemisesta ja toivon, että tämä artikkeli pystyi valistamaan sinua siitä, miten voit parhaiten huolehtia siamilaiskissastasi, jotta sen elinikä olisi mahdollisimman pitkä.