7 mielenkiintoista faktaa, jotka sinun tulisi tietää siamilaisista kissoista

Välittömästi tunnistettava siamilaiskissa on suosittu rotu Yhdysvalloissa, ja siihen on hyvät syyt – ne ovat älykkäitä, helliä ja silmiinpistävän kauniita. Suomessa siamialaiskissa on 9. suosituin rotu. Hopeanharmaa turkki ja näkyvät siniset silmät tekevät siamilaiskissasta salaperäisen näköisen. Tässä otuksessa on kuitenkin paljon muutakin kuin sen silmiinpistävä ulkonäkö.

Tutustutaanpa muutamiin mielenkiintoisiin faktoihin näistä hienostuneen näköisistä siamilaiskissoista.

1. Siamilaisilla kissoilla on pitkä ja rikas historia

Tiesitkö, että siamilaiskissat ovat yksi maailman vanhimmista kesytetyistä kissoista? Rotu sai alkunsa Thaimaasta 1300-luvulla, ja se tunnettiin nimellä Siam.

Siamilaiskissat ovat esiintyneet myös muinaisissa käsikirjoituksissa, jotka on kirjoitettu vuosina 1350-1750. Cat Book of Poems -runokirjassa siamilaiskissat kuvattiin hoikiksi kissoiksi, joilla on vaalea vartalo ja tummanväriset korvat, jalat ja häntä. Vaikka siamilaiskissat kesytettiin 1300-luvulla, ne löysivät tiensä Yhdysvaltoihin vasta 1800-luvulla. Vuonna 1879 siamilaiskissat tekivät debyyttinsä asettumalla asumaan Valkoiseen taloon. Ensimmäinen Yhdysvaltoihin saapunut siamilaiskissa lahjoitettiin presidentti Rutherford B. Hayesin vaimolle, Lucy Hayesille. Kissan lahjoitti Yhdysvaltain konsuli David Stickles, ja se vietti loppuelämänsä presidentin seurassa ja löysi lopulta tiensä tavallisten kansalaisten keskuuteen.

Suomeen siamialaisia kissoja tuli 1800-luvulla kun porvaristo alkoi hankkia kissoja lemmikeiksi.

Siamilaisilla kissoilla on siis rikas historia, josta ei monet ole tietoisia.

2. Ainutlaatuiset siamilaiset piirteet

Jos tarkastelet perinteisiä siamilaiskissoja menneisyydestä, huomaat, että useimmilla kissoilla oli ristisilmät ja mutkalla oleva häntä. Vaikka nämä ainutlaatuiset fyysiset piirteet johtuivat genetiikasta, piirteillä oli vaihtoehtoinen selitys, joka on varsin mielenkiintoinen.

Legendan mukaan tämän kissarodun ryhmälle annettiin erityistehtäväksi vartioida kuninkaallista, kultaista pikaria. Kun siamilaiskissat olivat tehtävässä, ne kietoivat häntänsä niin tiukasti pikarin ympärille, että niiden hännät vääntyivät pysyvästi. Lisäksi ne olivat niin keskittyneitä tehtäväänsä, että ne tuijottivat maljaa loputtomiin, jolloin niiden silmät menivät ristiin.

Siamilaisia kissoja, joiden silmät ovat yhä nykyäänkin ristisilmäisiä ja joiden hännät ovat mutkalla, löytyy, mutta kissaharrastajat ovat jalostaneet nämä piirteet pois, jotta kissat näyttäisivät houkuttelevammilta ihmisten silmissä.

Lisäksi alkuperäiset siamilaiskissat olivat pyöreämpiä ja kookkaampia. Niillä oli pyöreät kasvot ja painavampi vartalo, mutta jälleen valikoivan jalostuksen ansiosta 1900-luvun kissaharrastajat jalostivat hoikemman kissan, jolla oli kolmionmuotoiset kasvot. Useimmat nykyisin tavattavat siamilaiset kissat ovat uudenaikaisempia kiilapäisiä siamilaisia kissoja, mutta perinteisiä siamilaisia kissoja löytyy yhä muutamia.

3. Siamilaiskissat ovat sosiaalinen ja puhelias rotu.

Etsitkö lemmikkiä, joka voi tarjota sinulle hyvää seuraa? Siamilaiskissat eivät tuota sinulle pettymystä. Siamilaiskissa on ihmisrakas rotu, joka sitoutuu tiiviisti ihmisiin. Ja juuri tästä syystä siamilaiskissat seuraavat mielellään omistajiaan ympäri taloa. Lisäksi ne ovat tarkkoja tarkkailijoita, ja ne ovat varsin kiinnostuneita siitä, mitä niiden omistaja tekee. Lisäksi siamilaiskissa viettää mieluummin aikaa ihmisten kanssa sisällä kuin leikkii ulkona.

Siamilaiskissat eivät ole kiintyneitä vain omistajiinsa, vaan ne ovat yhtä lailla ystävällisiä myös muita ihmisiä, myös lapsia ja vieraita ihmisiä kohtaan. Ne nauttivat myös muiden kissojen seurasta. Niiden rakastava luonne on yksi tärkeimmistä syistä siihen, että siamilaiskissat ovat alttiimpia masennukselle, jos ne jätetään liian pitkäksi aikaa yksin. Koska näillä kissoilla on voimakas halu olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa, ne kannattaa aina adoptoida pareittain, jotta niillä on seuraa.

Eivätkä siamilaiskissat ole pelkästään sosiaalisia. Ne ovat myös erittäin puheliaita. Vaikka ne ovat erittäin kiinnostuneita siitä, mitä niiden ympärillä tapahtuu, ne myös selvästi ilmaisevat havaintonsa. Lisäksi ne ovat myös varsin äänekkäitä vaatimuksistaan. Jos siamilaiskissa haluaa jotain, se ei ujostele kertoa siitä omistajalleen.

Joillekin siamilaisista onkin ominaista kova ja matala tasoinen ääni, jota kutsutaan termillä ”meezer”.

4. Lämpötila vaikuttaa siamilaisen turkkiin

Niin yllättävältä kuin se saattaakin tuntua, siamilaiskissan turkin väriin eivät vaikuta vain geenit vaan myös lämpötila.

Siamilaiskissojen turkki voi olla monivärinen, ja sen värivalikoima määräytyy useiden geenien perusteella. Muuntogeenit vaikuttavat turkin kuvioihin. Siamilaisilla kissoilla on erillinen muunnosgeeni, joka estää pigmentin kehittymistä turkissa, minkä seurauksena turkki on harmaahopea.

Tämän muuntajageenin erikoisuus on kuitenkin se, että se voi vaikuttaa kissan turkkiin vain 37,5 ja 39 asteen välillä. Kun kissan ruumiinlämpötila laskee alle noin 37,5 asteen, turkin värin muokkaajageeni kytkeytyy päälle antaen turkille pigmenttiä. Olet ehkä huomannut, että siamilaisilla kissoilla on väriä nenän, korvien, tassujen ja hännän ympärillä. Se johtuu siitä, että nämä ovat sen kehon viileämpiä osia.

Olet ehkä myös huomannut, että siamilaiskissat syntyvät täysin valkoisina. Ja ne kehittävät merkkinsä muutama viikko syntymänsä jälkeen. Tämäkin johtuu siitä, että kohdussa on lämmintä, joten muunnosgeeni ei anna väriä turkkiin. Syntymän jälkeen, kun kissanpentu altistuu viileämmälle ympäristölle muutaman viikon ajan, alat huomata tummempaa väriä kasvoissa, hännissä ja tassuissa.

5. Siamilaisilla kissoilla on vaikeuksia nähdä pimeässä

Silmiinpistävät siniset silmät ovat yksi siamilaiskissan näkyvimmistä piirteistä, mutta tiesitkö, että sinisilmäisillä siamilaisilla on vaikeuksia erottaa yksityiskohtia pimeässä. Siniset silmät aiheuttava väripigmentti saattaa olla myös syypää niiden heikompaan hämäränäköön.

Toinen mielenkiintoinen seikka, joka liittyy siamilaiskissasi silmien väriin, on se, että huomaat sinisen värin muuttuvan, kun kissasi on erilaisessa ympäristössä. Tämäkin johtuu lämpötilaherkästä muuntajageenistä, joka aiheuttaa albinismia siamilaiskissoilla.

6. Siamilaisilla kissoilla on pisin elinajanodote

Kaikista kissaroduista siamilaisella kissalla on yksi pisimmistä elinajanodotteista. Keskimääräinen sisäkissa, siamilaiskissa, voi elää jopa 20 vuotta. Ne ovat kuitenkin iän myötä alttiimpia sairastumaan erilaisiin terveysongelmiin. Lemmikinomistajien on siis oltava valppaita ja seurattava tarkasti niiden terveydentilaa siamilaiskissojen ikääntyessä.

7. Siamilaiskissat ovat pysyneet suosittuina kautta historian useista syistä

Ainutlaatuisten fyysisten ominaisuuksiensa ja toivottavien luonteenpiirteidensä lisäksi siamilaiskissat ovat pysyneet suosittuina läpi historian useista syistä.

Oxfordshiressä, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, sijaitseva siamilaiskissa synnytti kerran 19 pentua. Kun keskimääräinen siamilaisnaaras voi tavallisesti saada neljästä kuuteen pentua, tämä siamilaiskissa synnytti 19 pentua 7. elokuuta 1970. Kissa pääsi Guinnessin ennätystenkirjaan, ja se on edelleen maailman suurin kotikissan pentue.

Lisäksi siamilaiskissa on onnistunut olemaan myös maailman lihavin kissa. Vuonna 2003 Venäjältä kotoisin oleva viisivuotias Katy paisui 50 kilon painoiseksi, mikä teki siitä maailman lihavimman kissan.

Eikä siinä vielä kaikki. Siamilaiskissat ovat loistaneet myös valkokankaalla. Vuonna 1965 julkaistiin elokuva nimeltä That Darn Cat, ja siamilaiskissa oli elokuvan todellinen tähti.

Vaikka siamilaiskissat ovatkin tunnetuimpia ainutlaatuisesta ulkonäöstään ja ystävällisestä luonteestaan, näissä kissoissa on paljon muutakin kuin mitä silmä näkee. Siamilaisella kissalla on rikas historia, ja vuosien varrella se on pysynyt suosittuna outoutensa ja salaperäisyytensä takia. Siitä huolimatta se on ystävällinen ja sosiaalinen kissa, joka on loistava lemmikki. Jos nautit seurasta ja olet valmis antamaan lemmikillesi paljon aikaa, rakkautta ja huomiota, siamilaiskissa on täydellinen valinta sinulle.